Olympische fakkel in de Provence

Olympische fakkel in de Provence

De Olympische fakkeltocht doorheen Frankrijk in 2024

Van Marseille tot Parijs, langs erfgoed, sport en innovatie

Van 8 mei tot en met 26 juli 2024 zal de Olympische fakkel door heel Frankrijk reizen, van Marseille in het zuiden tot Parijs in het noorden. De fakkeltocht, die ‘Relais de la Flamme Olympique’ wordt genoemd, is een feestelijke en culturele rondreis die het Franse erfgoed, het gevarieerde landschap en de eeuwenoude tradities belicht, maar ook moderne ontwikkelingen en veelbelovende innovaties.

Van de Provence naar de Pyreneeën

De fakkeltocht begint op 8 mei in de haven van Marseille, een voormalige Griekse kolonie. Vanuit Marseille reist de fakkel door de Provence en Occitanië, langs plaatsen als Toulon, Manosque en Arles. In de Pyreneeën wordt de fakkeltocht onder andere gedragen door sporters uit de regio, die zich hebben gekwalificeerd voor de Olympische Spelen.

De route in detail:

 • Ochtend:
 • De vlam vertrekt te voet vanuit Ocres des Rustrel, het prachtige natuurgebied met oranjerode rotsen.
 • De vlam gaat verder naar Apt.
 • De vlam eindigt de ochtend in Isle sur la Sorgue, het dorpje aan de rivier de Sorgue, bekend om zijn antiekzaken.
 • Middag:
 • De vlam gaat per fiets naar de Mont Ventoux.
 • Avond:
 • De vlam gaat te voet naar Orange, langs het Romeins theater en amfitheater.
 • De vlam gaat verder naar Sorgues, doorheen de pittoreske oude binnenstad.
 • De vlam arriveert in Avignon om 17.30 uur en wordt om 19.15 uur ontstoken op Pont Saint-Bénezet, de bekende Pont d'Avignon.
 • De route van de olympische vlam is openbaar. 
 • De vlam wordt door honderden mensen gedragen en elke 200 meter doorgegeven. 

Van de Atlantische kust naar de overzeese gebiedsdelen

Vanaf de Pyreneeën reist de fakkeltocht naar de Atlantische kust, waar de stad Biarritz wordt aangedaan. Vervolgens vaart de fakkel over de Atlantische Oceaan naar de Franse overzeese gebiedsdelen. In Frans Guyana wordt de fakkeltocht gedragen door astronauten van het ruimtevaartcentrum van Kourou. In La Réunion wordt de fakkeltocht gedragen door surfers, die zich hebben gekwalificeerd voor de Olympische Spelen.

Van de Middellandse Zee naar de Alpen

Na de overzeese gebiedsdelen keert de fakkeltocht terug naar Frankrijk. De route loopt langs de Middellandse Zee, met stops in Nice, Cannes en Avignon. Vervolgens reist de fakkeltocht naar de Alpen, waar de fakkeltocht wordt gedragen door bergbeklimmers.

Van de Elzas naar het noorden

Vanuit de Alpen reist de fakkeltocht naar het noorden, langs plaatsen als Straatsburg, Epernay en Lille. In Epernay wordt de fakkeltocht gedragen door champagnemakers, die hun product hebben gepromoot tijdens de Olympische Spelen van 2024.

Van Normandië naar Parijs

De fakkeltocht keert terug naar Normandië, waar de kathedraal van Rouen en het kasteel van Chambord worden aangedaan. Vervolgens reist de fakkeltocht door de Bourgogne, met stops in Vézelay, Dijon en Chablis. Op 14 en 15 juli wordt de fakkeltocht voor het eerst gedragen door inwoners van Parijs, ter gelegenheid van de nationale feestdag van Frankrijk.

Einde in Parijs

De fakkeltocht eindigt op 26 juli in Parijs, waar de fakkel het olympisch vuur ontsteekt tijdens de openingsceremonie. De Olympische Spelen van 2024 zullen plaatsvinden van 26 juli tot en met 11 augustus.

De Olympische fakkeltocht is een unieke kans om het Franse erfgoed en de Franse cultuur te ontdekken. De tocht is een feestelijke en culturele rondreis die iedereen zal betoveren.

Villa Armajeva

Villa Armajeva
Chemin des Sauvies 456
84410 Crillon-le-Brave
+32 496 06 74 59

Zoekt u een vakantiehuis om te huren voor 6 personen in de Provence?
Onze vrije datums en prijzen staan bovenaan bij 'reservatie'.
Aankomst op zaterdag vanaf 15 uur, vertrek op zaterdag voor 10 uur.