Gordes (32km)

Gordes (32km)

Mooiste dorpen rond de Mont Ventoux: Gordes, op 32 km van het vakantiehuis

Gordes, hoog gelegen op een voorgebergte, met huisjes die rondom het indrukwekkende kasteel zijn gebouwd, torent uit boven de vlakte. Dit bekende Provençaalse dorp is overigens geklasseerd als één van de mooiste dorpen van Frankrijk. Het kasteel, de geplaveide steegjes en het mooie, schaduwrijke plein nodigen uit om te wandelen.

Ook de toeristen kennen dit dorpje maar al te goed. Het dorpje heeft zijn authentieke uitstraling in de loop der eeuwen weten te behouden door zijn erfgoed te beschermen. Via de verschillende smalle steegjes van calades (met stenen geplaveid) die van en naar het fort leiden ga je op zoek naar het allerbeste uitzicht over de stad.

Op dinsdagmorgen is er markt in Gordes. Het vakantiehuis ligt op 32km, je kan dus tijdig vertrekken om deftig parkeerplekje de vinden. Vanaf 11uur is het haast onmogelijk om redelijk dicht te parkeren.

Vele kunstenaars hebben door de smalle straatjes gelopen, zoals Marc Chagall, Victor Vasarely, André Lhote en Pol Mara. Hier is er een geschiedenis doordrenkt van adel en kunst die tot uiting komt in de gebouwen.  

Er zijn genoeg restaurantjes te vinden, waaronder La Renaissance (opnames film A Good Year met Russel Crowe en Marion Cotillard). Pal in het centrum ligt Airelles de Gordes, een prachtig 5*hotel. Heel tof zitten is bij La Bastide de Pierres en Trinquette heeft dan een mooi zicht.

Wil je de drukte een beetje te ontvluchten, loop dan via de kerk naar beneden. De nauwe straatjes zijn soms best stijl, maar het is de moeite waard om even naar beneden te lopen, want daar wacht een mooi uitzicht op het dal. Wie doorloopt komt zelfs een klein openluchttheater tegen.

De Romaanse kerk is somber van buiten maar verrassend kleurrijk van binnen. In de middeleeuwen zagen de kerken er van binnen erg kleurrijk uit. Kleuren kwamen in het dagelijks leven niet veel voor want dit was meestal duur. De schoonheid van witte beelden en stenen is typisch iets van deze tijd. 

Het kasteel, gelegen op het centrale plein, stamt uit de zestiende eeuw. In de twintigste eeuw werd het bewoond door de kunstenaar Victor Vasarely, waarvan de Foundation Vasarely zich in Aix en Provence bevindt. Nu vind je er een museum met 200 werken van de Vlaamse kunstenaar Pol Mara (pseudoniem voor de Antwerpse Louis Leysen) die om gezondheidsredenen in Gordes verbleef. 

Village des Bories: die onderaan de berg ligt, is een negentiende eeuws dorp waar de woningen zijn opgetrokken in een stijl die werd gebruikt rond 5.000 v Chr. Het geeft een goed idee hoe de mensen in de Provence leefden in de prehistorie.

Vlakbij Gordes en het vakantiehuis: 

De Abdij van Senanque ligt in de prachtige vallei van de Senancole, midden in de lavendelvelden. De abdij, gebouwd in de 12e eeuw, vormt een mooi voorbeeld van de primitieve cisterciënzer architectuur. De abdijkerk, het klooster, de slaapzaal, de kapittelzaal en de verwarmde zaal zijn te bezichtigen.

Check ook de activiteitenpagina wat er nog in de omgeving van het vakantiehuis te bezoeken is.

Villa Armajeva

Villa Armajeva
Chemin des Sauvies 456
84410 Crillon-le-Brave
+32 496 06 74 59

Zoekt u een vakantiehuis om te huren voor 6 personen in de Provence?
Onze vrije datums en prijzen staan bovenaan bij 'reservatie'.
Aankomst op zaterdag vanaf 15 uur, vertrek op zaterdag voor 10 uur.