Pont du Gard (64 km)

Pont du Gard (64 km)

Combineer Uzès en Pont du Gard op een uurtje van het vakantiehuis.

In het natuurgebied rondom de Pont du Gard werden verschillende wandelingen uitgestippeld. Je passeert restanten van het aquaduct, historische gebouwen en natuurlijk heel wat mooie landschappen. In de zomerperiode worden er rondom de Pont du Gard strandjes geopend waar bezoekers kunnen zwemmen en afkoelen in de Gardon. In de zomer wordt de brug ’s avonds ook mooi verlicht.

Je kan gratis over de burg Pont de Gard wandelen zonder toegang te hebben tot het museum of de cinema.. Parkeren kan 20 min. op het parkeerterrein. Je kan vertrekken met de auto vanuit het vakantiehuis en ook fietsen huren in de omgeving. 

Pont du Gard ligt op 64 km van het vakantiehuis

De Romeinen bouwden in de eerste eeuw na Christus een ingenieus aquaduct bouwden van Source d'Eure bij Uzès naar de stad Nîmes. Het leverde niet alleen water voor thermen en fonteinen in de stad, maar gaf ook 20.000 inwoners stromend drinkwater. Zelfs de rijken hadden stromend water in hun villa's, iets heel bijzonders in die tijd! Maar liefst 1000 arbeiders deden er bijna 5 jaar over om het aquaduct te bouwen van 50.000 ton kalksteen uit Vers. 

Het aquaduct was een echt staaltje ingenieurswerk. Het was een uitdaging om het water van de ene stad naar de andere te transporteren, omdat er bergen tussen de twee steden lagen. Daarom moest het watersysteem rond de bergen gebouwd worden en werd er maar liefst 50 kilometer aan waterleiding aangelegd! Maar het grootste obstakel was het oversteken van de rivier de Gardon. Om dit probleem op te lossen, werd het indrukwekkende Pont du Gard aquaduct gebouwd vlakbij het stadje Vers. Ook moesten de Romeinse architecten rekening houden met het hoogteverschil tussen Ucetia en Nemausus. Het waterkanaal moest daarom zo ontworpen worden dat het water nooit stil kwam te staan en dit werd bereikt door elke kilometer 23 centimeter te laten dalen.

Het aquaduct bracht 35 miljoen liter water per dag naar Nîmes maar moest stopgezet worden omdat het verstopt raakte door mineralen en afval. Gelukkig bleef de indrukwekkende Pont du Gard brug nog wel in gebruik als tolbrug. Voor een klein bedrag konden de bewoners over de Gardon river oversteken én zo hielpen ze met het onderhoud van de brug. 

De Pont du Gard is echt een meesterwerk met een hoogte van maar liefst 48,8 meter is het een van de hoogste bruggen. 
De onderste laag is al enorm, met 6 bogen die samen een lengte van 142 meter vormen en een hoogte van 22 meter hebben. 
De prachtige achttiende-eeuwse voetgangersbrug ligt er vlak naast. 
De tweede rij bogen is misschien nog wel imposanter, met 11 bogen en een lengte van maar liefst 242 meter! 
Het bovenste niveau was oorspronkelijk nog groter met 35 bogen, maar er zijn er tegenwoordig nog 'maar' 27 over. 
Toch blijft het fascinerend, met een derde rij bogen die 275 meter lang is en een hoogte heeft van 7 meter. 
Helemaal bovenaan ligt er een goot van 1,8 meter hoog en 1,2 meter breed liep waardoor het water vervoerd werd.

Pont du Gard is in 1985 is toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst. Het werd steeds populairder onder toeristen en het verkeer bleef maar groeien. Maar gelukkig werd er in 1996 besloten om het gebied rondom de brug te beschermen. Gebouwen werden afgebroken en het verkeer omgeleid, zodat er nu een prachtig natuurgebied van maar liefst 165 hectare rond de brug te vinden is. Kom je ook genieten van al het moois dat de Pont du Gard te bieden heeft?

Het bezoekerscentrum
De architect Jean-Paul Viguier liet een bezoekerscentrum bouwen aan de noordoever op zo’n 500 meter van de Pont du Gard. Je kan er een museum en het Ludo bezoeken en naar een documentaire over het viaduct kijken.
Het museum vertelt het verhaal van het ontwerp en de aanleg van het aquaduct en laat je ook kennis maken met het leven in Nemausus in de Romeinse tijd. Er wordt ook uitleg gegeven over de politieke macht van water in die tijd en over het belang van de Pont du Gard door de eeuwen heen.
Het Ludo is een ontdekkingsruimte voor kinderen van 5 tot 12 jaar oud. Kinderen komen er spelenderwijs meer te weten over de Romeinen, het aquaduct en de omgeving van de Pont du Gard. 

Villa Armajeva

Villa Armajeva
Chemin des Sauvies 456
84410 Crillon-le-Brave
+32 496 06 74 59

Zoekt u een vakantiehuis om te huren voor 6 personen in de Provence?
Onze vrije datums en prijzen staan bovenaan bij 'reservatie'.
Aankomst op zaterdag vanaf 15 uur, vertrek op zaterdag voor 10 uur.